Почело истраживање о болничким инфекцијама и потрошњи антибиотика

У свим болницама у Србији почело је велико истраживање са циљем сагледавања учесталости болничких инфекција, њихових проузроковача и потрошње антибиотика, као и за планирање даљих активности у њиховој превенцији.

Истраживање траје од 1. до 30. новембра 2017.  и спроводи се у 40 општих болницa, 9 института, 4 клиничко-болничка центра, 4 клиничка центра, укључујући и две приватне болнице, са  очекиваним обухватом од  око 15000 пацијената. 

Истраживање под називом Четврта национална студија преваленције болничких инфекција и потрошње антибиотика организује Министарство здравља Републике Србије у сарадњи са Републичком стручном комисијом за надзор над болничким инфекцијамa, Институтом за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и 25  института и завода за јавно здравље. 

Студија се изводи први пут у сарадњи и координацији са Европским центром за превенцију и контролу болести (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC) и први пут ће резултати националне студије бити упоредиви са резултатима целе Европе и наћи се на једнственој мапи Европе, наводи се у саопштењу Министарства здравља РС.

У Србији се први пут паралелно спроводи и студија потрошње антибиотика, што је у складу са иницијативом Министарства здравља, нацртом Националног програма за контролу антимикробне резистенције и рационалне употребе антибиотика.  Студија се изводи у оквиру „Другог пројекта развоја здравства Србије“ Министарства здравља, који се финансира из кредита Светске банке.

Веома је важна и едукација пацијената, јер хигијенске навике пацијената, пушење дувана, прекомерна телесна тежина, непоштовање календара вакцинације, пре свега против грипа и пнеумококне инфекције у популацији имунокомпромитованих и старијих особа, такође могу да доринесу настанку болничких инфекција.

Преузето са сајта www.lks.org.rs